Tuesday, May 14, 2013

Red Velvet Cake with Mother...

Puhhhh...puhhhh..puhhh....
(tiup habuk yang bersarang kat blog aku ni haaa...)
 
Lama sangat dah aku tak update blog kesayangan aku ni kannn...
 
Mesti korang rindukan pisang aku kannn....
(jgn bayang yang bukan2 k...)
 
Almaklumla kannn...
Memandangan aku sekarang ni sedang menjalani sisa-sisa bibit cinta semester terakhir aku di university.... So agak sibuk jugak la ngan projek-projek assignment dan thesis..tu yang lama tak update blog aku ni....
 
 
 
Ehhhh...terlupa plak..
 
Assalamualaikummmmmmmm....
(mak aku kata,kalau nak masuk pintu umah blog kene beri salam dulu...)
 
So apa lagi..jawab laa... Waalaikumusalam...
(Baru leh citer...)
 
Hari Ahad lepas bersamaan 12 Mei 2013...
Mesti korang tau kannn...bukan setakat tahu jer... Mungkin ada yang dah siap catit dalam kalender kann masa awal-awal tahun ari tu..
 
Jika ada yang tak pasti..meh sini aku bagi tau..
Kan setiap minggu ke-2 bulan Mei ada lah  "Hari Ibu"...
Tapi bagi aku..hari2 pun ari ibu...sebab,hari-hari  aku jumpa mak aku..
Hari-hari aku makan masakan yang terlazat didunia mak aku...
So kenapa hari tu jer yg special...aku pun kurang pasti...
Tapi yang penting, kita semua sayang ibu/mak/umi/mami/mama kita kannn..
 
Sempena hari ibu yang lepas...
Aku nak buat something special.. So aku nak try bake Red Velvet Cheese Cake untuk mak aku..
For the first time aku masak RVCC ni...
Mesti ada yang tak caya kan... Boleh ker aku masak.. Silap-silap ari bulan,meletop plak oven harimau aku tu..hahahaha
 Cuak jugak kalau tak jadi... Dah membazirkan..
 
Alhamdulillah jadi jugak kek aku..
Nak lihat...Simple jer...tak la pakar mana pun...asal ado...
Ko ado..?....aku ado...hihih
 
 
 
Bahan-bahan / Ingredients :
2 ½ cups of flour
½  teaspoon salt
2 tablespoon cocoa powder
1 cup buttermilk
2 tablespoon liquid red food colouring
½ cup unsalted butter
1 ½ cup sugar
1 teaspoon pure vanilla extract
2 large eggs
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon white distilled vinegar
 
Cream cheese Topping : (for decoration)
250g cream cheese
½ cup butter
½ cup icing sugar
1 teaspoon vanilla extract
 
Langkah Pembuatan/Method :
  1. Mix the flour,cocoa powder and salt and put aside.
  2. Beat the Butter, sugar and vanilla extract in mixer until it turn pale and fluffy
  3. Add egg once at a time,then beating consecutively on each addition
  4. After that, put the mix flour alternating buttermilk that have mix with red food coloring into the mixer
  5. Lasty, mix the baking soda with vinegar and immediately pour it in the bowl/pan and mix it will all ingredients.
  6. put the mixture in 2 or 1 pan and baked in 25 to 35 minute in 175 degree (depend on your oven)
  7. Topping and decoration: Mix the cream cheese,butter,icing sugar and vanilla exctract, until it turns fluffy.
 
 
Then ini laaa hasil yer...selepas berhempas pulas botton oven...
 
Dari pagi hingga ke petang..
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Red Velvet Cheese Cake...
 
 
Happy Mother Day
to
my mum...Puan Hanapiah Abul Hassan...
 
 
 
 
 
 

4 comments:

  1. tengokk...sapa komen dulu???
    hahahah...
    besttt nyer kek itu...
    nak lagi,leh???
    hehehehehehe

    to puan Hanapiah..happy mother's day..
    you have a very good son in the house
    (mode bodek tak hengat...nape ek?)
    heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fulamakkkk...
      tq kak coco...for your comment...
      Bestkannnn kek saya ..hihihi
      Nnt kalau saya masak lagi ofcos la saya bagi akak sikit...
      sikit jer laaaa..hihihihi

      Bodek ada makna tuuuuu...hahahahaha

      Delete
  2. Replies
    1. Yeke...

      Almaklum la kannn..anak omak..
      hihihihi.....

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...